2-3 nappal a lakodalom előtt, ebéd után a legközelebbi rokon asszonyok, komaasszonyok mind a két háznál tésztagyúrásra gyűltek össze. Természetesen kézzel gyúrták csak tojásból és lisztből a tésztát. /kb. 1 kg liszthez 10 db tojást használtak./ Pihentetések után többször átgyúrták, hogy szép egyenletes legyen a tészta. Majd sodrófával nyújtódeszkán nyújtották. Nem volt ám mindegy, hogy hogyan! Annak a tésztának szép kereknek kellett lenni! Majd metélni kezdték. Kiskocka /sifli/, vagy zabszem tésztát készítettek. Az elkészült tésztát abroszokon a tiszta szobában terítették ki száradni. Erre az alkalomra a segítségek már vittek magukkal tojást, 1-2kg lisztet, hogy ezzel segítsék a gazdát.
A vendéglátás annyiból állt, hogy aznap több lekváros buktát vagy kiflit sütöttek.
Kevesen vagyunk, akik emlékeznek még gyermekkorukból a következő mozzanatra, ami az ágyvitel volt.
A lányok mentek általában a fiús házhoz menyecskének, ezért el kellett ágyát, ágyneműjét, stafírungját, sublatját vinni azokhoz. De nem ám sötétben, csöndben! Ezt is a vőfény vezényletével, a falunak megmutatva, 1-2 nappal a lakodalom előtt tették. A fiús ház vőfénye volt a vezetője.
Megosztás a facebookon