Disznótor 6.

Amelyik asszony nem segített a hurka, disznósajt, kolbász töltésnél, zsír sütésnél, azok a töltött káposztába való hús begyúrásával, majd a kovászolt káposzta levelekbe való betekergetéssel voltak elfoglalva. Itt az uszódi nyugdíjas klub tagjai foglalatoskodnak éppen.

A takartakat ezután nagy fazékba rakták, rétegezve a szálával, nálunk minden réteget meglocsoltak olvasztott őrölt paprikás zsírral, de volt olyan ház, ahol a rétegek közé vöröshagymát is metéltek, esetleg egy-egy kanál lisztet szórtak. Felülre a szálának kellett kerülni. Erre ráöntötték a maradék paprikás zsírt. Ezután a fazekat felöntötték abalével, később a kovászolt káposzta levével. Így is, úgy is mennyei étel készült.

Ma van egy hátulütője a nagy adag káposzta főzésnek, mégpedig az, hogy már egyikünk sem tudja "megrázni", a fazekat úgy, hogy az alsó töltelékek lassan föl kerüljenek, a felsők pedig le. Ezért én nagy lábosban főzöm, ahol nem kell forgatni, mert egyenletesebben fő, mint fazékban.

Amikor feltették a káposztát, a közelben lakó segítségek haza mentek átöltözni, állatokat ellátni. Aki maradt, az elkészítette a savanyú levest /a blog receptjei közt leírtam/, betették a hurkát, kolbászt sülni, megterítették az asztalt. Eddigre visszaékeztek a többiek is. Most kezdődött az igazi tor! A vacsora este 9 óra körül kezdődött, s nem volt ritka, hogy nótázásba csapott át. Hát ha még a muzsikások is megjelentek! A gazdasszony közben kis tálakba kóstolókat porciózott. Pár töltelék káposzta tetejére tett  2-3 darab hurkát, a gyerekeknek egy-két darab sült kolbászt. Amikor aztán a vendégek távoztak, ezt a kezükbe adta.

Délben, ebéd után minket gyerekeket küldtek el egy kis kóstolóval olyanokhoz, akik a gazdának jó segítségei voltak/fát vágtak, hívták nehezebb otthoni munkák elvégzésére, vagy távoli idős rokonhoz/. Nem szerettük, de meg kellett tenni. Ilyenkor mély tányérba rakott a krumplival főzött májpörköltből, rá 1-2 db pecsenye is jutott.

Ma sietünk, hogy a disznóvágással minél előbb elkészüljünk, mehessünk haza, rendet rakhassunk.

Akkor ez ünnep volt, még ha munkával járt is. Alkalmat adott a nagyobb család együtt létére, beszélgetésre, szórakozásra is.

 

Kommentek
  1. Én