Zöldbab, zöldborsó főzelék

Ezt a két főzeléket azért írom le egyszerre, mert szinte ugyan úgy készül. A leírásban szereplő helyettesítő anyagokat régen természetesen nem használták, azt csak a mai igények, betegségek miatt írtam bele.

 

Hozzávalók: 1 kg bármelyik zöldségből, zsiradék kb. 1 kanálnyi, 3-4 gerezd fokhagyma, fél kanál őrölt paprika, 2 kanál liszt / ezt kiválthatjuk lisztérzékenység esetén kukorica keményítővel/, ízlés szerint só, zöldborsó esetében 1-2 kanál cukor / édesítőszer cukorbetegség esetén/, fél liter tej,/tejérzékenységnél csak vizet használjunk!/ pár szál zöldségzöld

Elkészítés:

A zöldbab/ami általában sárga/mindkét végét levágjuk, apró párnácskákra daraboljuk, megmossuk.

A zöldborsót kifejtjük, átválogatjuk a virágmaradványoktól fújással, majd megmossuk.

Lábosunkban felolvasztjuk a zsírt, vagy beleöntjük az olajat, megmelegítjük. Ezután rátesszük a főzeléknek valót, fedő alatt, sokszor kevergetve puhára pároljuk, miközben a megmosott, apróra darabolt zöldségzöldet is rászórjuk. Zölborsó főzelék készítésekor meghintjük a cukorral, édasítőszerrel.

Amikor már kellően megpuhult a zöldség, hozzátesszük az apróra metélt fokhagymát, átkeverjük, kicsit együtt pároljuk. Megszórjuk a liszttel, amivel egy kicsit pirítjuk. A pirított liszt íze pluszt ad a főzelékhez. Vigyázzunk, mert könnyen lekaphat!

Ezután rátesszük a törött paprikát, összekeverjük, felöntjük a tejjel. Sózzuk. Már csak össze kell rottyantanunk. Ha sűrűnek találjuk, önthetünk hozzá még tejet, vagy vizet.

Ha keményítőt használunk, akkor a törött paprikát rászórjuk a főzelékre,de a tejjel a keményítőt habarásnak készítjük, s úgy öntjük a lábosba.

Ha a zöldbabra öntjük a tejet, ne ijedjünk meg, képes kicsit azt összekapni. Ez nem jelenti azt, hogy rossz volt a tej. 

Zöldbab főzeléket szoktak csak vízzel is készíteni, majd tejföllel ízesíteni.

Kommentek
  1. Én