Ez is olyan sütemény, amit célszerű előző nap elkészíteni a szalagáré/szalalkáli/ miatt, ami a tésztájában van. Ez a hozzávaló sütés közben kellemetlen szagot áraszt, ám a tésztán nem fog érezni. A tészta csak másnapra puhul meg a krémtől.
Hozzávalók:
Tésztához: 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojás, 2 kávéskanál szalagáré, 2 kávéskanál sütőpor
Krémhez: 25 dkg margarin vagy vaj, 20 dkg porcukor, fél kg túró, 1 + 1 vaníliás cukor
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra kapcsoljuk.
Egy tepsi hátulját tisztára töröljük.
Összegyúrjuk a tésztához valókat. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, a majd 2 darabba vágjuk.
Az egyik darabot elnyújtjuk a tepsink nagyságúra, sodrófával rágörgetjük a hátuljára, s a sütőbe toljuk. Világosra sütjük. Ez elég rövid idő.
Ezalatt kényelmesen elnyújthatjuk a másik darab tésztát. Amikor az első kisült, óvatosan leborítjuk a tepsiről sütőpapírra vagy konyharuhára, majd már is ráhelyezzük a második tésztát. Azt is kisütjük, leborítjuk a tepsiről.
Közben elkészítjük a krémet.
A margarint/vajat jól kikeverjük a porcukorral. A túrót villával finomra törjük, hozzákeverünk 1 vaníliás cukrot, majd a két krémet jól összekeverjük.
Az egyik tésztát tálcára rakjuk. Megkenjük a krémmel, ráborítjuk a másik tésztát.
Tegyünk rá egy másik tálcát, amibe helyezzünk valami nehezéket, hogy kissé összenyomja a tésztát. Én fél - fél kg sót, vagy cukrot szoktam.
Másnap megszórjuk az 1 vaníliás cukorral kevert porcukorral. Eddigre a tészta finom puha, kisebb kockákra szeleteljük.
Megosztás a facebookon