Így is lehet!

A cikk a Petőfi Népében jelent meg 1970. decemberében. Sajnos a képeket nem lehet ide jelenleg feltölteni.

 

Az épp kávészünetet tartó tsz konyhán dolgozókat látjuk a tsz elnökével, amint a szomszédos presszóban kiszolgálja őket Erzsi néni.

 

"Közös gazdaságaink jó részének régi gondja, visszatérő problémája a tagság mindennapos étkeztetésének megnyugtató, kielégítő megoldása. Szinte mindenütt él a törekvés: felszámolni a tarisznyából való falatozást, rendszeresen ellátni meleg étellel a huzamosan nehéz fizikai munkát végző, s a friss, tápláló elemózsiát joggal elváró gazdákat.

Az uszódi Egyetértés Tsz vezetői már két éve kipipálhatták legfontosabb teendőik közül az étkezés ügyét. Azóta működik ugyanis - és elmondhatjuk, közmegelégedésre - az üzemi konyhájuk és étkezdéjük. Napjában mintegy százhúsz személynek készül itt meleg étel, méghozzá nem is akármilyen: ízletes, zamatos falatok és bőséges adagok várják a vendégeket.

Érdemes az iránt is vizsgálódni: kikből tevődik össze a tsz-étterem látogatóinak tekintélyes létszáma. A nagyüzem saját dolgozóin kívül az öregek napközi otthonának lakóit is ellátja élelemmel.

A 45 idős ember nemcsak kifogástalan ebédet kap, hanem - -községi tanács anyagi hozzájárulásának köszönhetőentízórait és uzsonnát is. Ezek a kiegészítő étkezések is jó kiadósak, hiszen rendre az étlapon szerepelnek a laktató felvágottak, szalonna, disznósajt, stb.

Ha a blog egyszer megengedi, itt az idősek klubjának egy csoportja lesz látható.

 

A tsz-konyháról étkezik sok olyan család is, amelyben a házas felek mindegyike dolgozik, s így nem tudnak háztartást vezetni. Az üzemi konyhán mindig akad annyi pótadag, hogy a községen át közlekedő autóbuszjáratok alkalmazottai is meleg ételhez juthassanak olykor. De az Úszódra nagy ritkán elvetődő utas sem marad éhen. Ottlétünkkor például finom karalábéleves és galuskával dúsított, savanyúsággal körített borjúpörkölt volt a menü. 

Kép az idősek napközi otthonából.

 

Persze, félreértés ne essék: nemcsak a hamisítatlan uszódi ízeket, s a mindenkit kielégítő mennyiségű adagokat dicsérjük. Sokkal inkább a kezdeményezést, s a határozottságot, amellyel a szándékot gyorsan, célratörően megvalósították, megelőzve sok, náluk előnyösebb helyzetben levő községet, illetve szövetkezeti gazdaságot. Bebizonyították: így is lehet!

Mindezért csak üdvözölhetjük az Egyetértés vezetőit, sok sikert kívánva egyúttal egyéb, hasonlóan életrevaló ötleteik megvalósításához!"

 

Kommentek
  1. Én