Kapros túrós lepény és fonott kalács

Hozzávalók: tésztához :3/4 l tej, 1 evőkanál cukor, 1 csomag élesztő, 2 csipet só, 1 egész tojás, liszt, diónyi zsír

                  töltelékhez: 3/4 kg félzsíros túró, 2 egész tojás, só, friss kapor + 1 tojás kenéshez

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg az élesztő feljön a tej tetejére. Beledobjuk a sót, beleütjük a tojást, kezünkkel összekeverjük, majd annyi lisztet szórunk bele, hogy lágy, ám nyújtható tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk a kezünkkel, míg a tészta leválik a kezünkről. Ekkor beletesszük a fagyos zsírt, és átdagasztjuk vele a tésztát. A tálat letakarva meleg helyre tesszük, amíg a tészta a duplájára dagad.

A túrót tálban összekeverjük a tojásokkal, sóval, kaporral.

Két nagy tepsit kikenünk zsírral. A sütőt 200 fokra állítjuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, két felé vágjuk. Az egyik felét elnyújtjuk tepsi nagyságúra nyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Rásimítjuk a bekevert túrót, majd fél órát még hagyjuk kelni. Ezután tesszük a sütőbe, ahol addig sütjük, míg a túró teteje barnulni kezd. Langyosan kimetéljük, tálaljuk.

A másik adag tésztát 5-6 csíkra vágjuk, azokat sodorjuk, majd félbe hajtjuk, fonjuk. Így 5-6 kalácskát is kapunk. Belerakjuk a másik tepsibe, megkenjük tojással, sózzuk a tetejét, és megszórjuk egész köménnyel. A lepény után sütjük ki, addig kelni hagyjuk.

Ezt a kelt tésztát használhatjuk töltött kalácsokhoz, buktákhoz, kiflikhez is.

 

Kommentek
  1. Én