Hamis gulyás leves
Kiss Péterné Zsiga Etelka készítette
Ezt a levest palacsinta, százrétű, dödölle/ máshol derelye, barátfüle/ , vékony pite előtt szokták készíteni.
Igazán ez is hamis leves, mert ugyan úgy készítették, mint a gulyás levest,/amiről majd később szót ejtek/ csak hús nem volt benne.
Hozzávalók:
1 szál zöldség, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 3-4 szem közepes krumpli, ha van, fehér paprika, paradicsom, zeller- és zöldség zöldje, egész köménymag, kis őrölt bors, törött paprika, a tésztához 1 tojás és annyi liszt, hogy kemény tésztát gyúrjunk vele, só, kis zsiradék.
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk a törött paprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy majd a zöldségek is beleférjenek. Hagyjuk forrni.
Addig megtisztítjuk, hosszúra vágjuk a zöldségeket, összedaraboljuk a megtisztított krumplit, összekötjük a zöldeket, a fokhagyma felső héját lehámozzuk, de egészben hagyjuk.
Mindent beleteszünk a levesbe, megszórjuk egy kis őrölt borssal, dobunk bele köménymagot, sózzuk. Hagyjuk főni.
Az 1 tojásból, lisztből kemény tésztát gyúrunk, pihentetjük, átgyúrjuk, pihentetjük, vastagra nyújtjuk. Remélhetőleg sikerült kerekre nyújtani, mert csak úgy rendes ám! A tésztát kb. 5-ször 5-ös négyzetekbe vágjuk, hogy kényelmesen a kezünkbe foghassuk, majd jó aprókra csipedjük.
Közben megfőtt a leves, beletesszük a csipetkénket, megkeverjük, kicsit főni hagyjuk. A friss tésztának nem sok idő kell, ha mind a leves tetején van, általában elkészült. A tüzet elzárjuk alatta. Még pár percig fedő alatt hagyjuk pihenni.
Ha ügyesek vagyunk, amíg a leves elkészül, megsült a palacsinta, vagy a vékony pite. Ebédeltethetünk.
Megosztás a facebookon