Rántásban krumplis csipetke

Hamis gulyás leves

Kiss Péterné Zsiga Etelka készítette

Ezt a levest palacsinta, százrétű, dödölle/ máshol derelye, barátfüle/ , vékony pite előtt szokták készíteni.

Igazán ez is hamis leves, mert ugyan úgy készítették, mint a gulyás levest,/amiről majd később szót ejtek/ csak hús nem volt benne.

Hozzávalók:

1 szál zöldség, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 3-4 szem közepes krumpli, ha van, fehér paprika, paradicsom, zeller- és zöldség zöldje, egész köménymag, kis őrölt bors, törött paprika, a tésztához 1 tojás és annyi liszt, hogy kemény tésztát gyúrjunk vele, só, kis zsiradék.

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a zsiradékon megfonnyasztjuk, megszórjuk a törött paprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy majd a zöldségek is beleférjenek. Hagyjuk forrni.

Addig megtisztítjuk, hosszúra vágjuk a zöldségeket, összedaraboljuk a megtisztított krumplit, összekötjük a zöldeket, a fokhagyma felső héját lehámozzuk, de egészben hagyjuk.

Mindent beleteszünk a levesbe, megszórjuk egy kis őrölt borssal, dobunk bele köménymagot, sózzuk. Hagyjuk főni.

Az 1 tojásból, lisztből kemény tésztát gyúrunk, pihentetjük, átgyúrjuk, pihentetjük, vastagra nyújtjuk. Remélhetőleg sikerült kerekre nyújtani, mert csak úgy rendes ám! A tésztát kb. 5-ször 5-ös négyzetekbe vágjuk, hogy kényelmesen a kezünkbe foghassuk, majd jó aprókra csipedjük.

Közben megfőtt a leves, beletesszük a csipetkénket, megkeverjük, kicsit főni hagyjuk. A friss tésztának nem sok idő kell, ha mind a leves tetején van, általában elkészült. A tüzet elzárjuk alatta. Még pár percig fedő alatt hagyjuk pihenni.

Ha ügyesek vagyunk, amíg a leves elkészül, megsült a palacsinta, vagy a vékony pite. Ebédeltethetünk.

 

Kommentek
  1. Én