Vegyünk 5-6 kg fejes káposztát. A torzsáját jó mélyen kivágjuk minden fejnek, ezt félre tesszük. Akkora fazekat veszünk elő, amibe egy fej káposzta úgy belefér, hogy ellepi a víz majd, ha nagy villával belenyomjuk. Ezt a fazekat vízzel feltöltjük több, mint feléig, s forrni feltesszük a tűzre. Amikor kezd forrni, egy fej káposztát belenyomunk úgy, hogy a lyuk felül legyen, de ellepje a víz. Egy fakanállal óvatosan lefejtegetjük azokat a leveleket, amiből lehet majd takartat készíteni. Ha már kicsi és vastag a levél, nem fejtjük tovább, hanem a fejet kivesszük egy tálba, hogy lecsurogjon belőle a meleg víz. A leveleket egy másik tálba tesszük a fakanállal és a villa segítségével. Így teszünk a többi fejjel is. A forró vízre tovább nincs szükségünk. A leveleket átnézzük, amelyik nagy, ketté tépjük, 10-ével felgöngyöljük, majd egy nagyobb fazék aljába szorosan egymás mellé helyezzük. A kiszedett fejeket deszkán szálára vágjuk, rátesszük a takartakra. Mi szoktunk közé babérlevelet, egész fekete borsot, csöves erős paprikát is rakni. Egy tálba annyi hideg vizet engedünk, ami majd ellepi a fazékba rakott káposztát. Jól besózzuk, kezünkkel el is keverjük a sót, majd a káposztára öntjük. A kevésbé szép levelekből a válogatáskor már teszünk félre, amivel most beborítjuk a káposzta tetejét. Erre két szelet kenyeret teszünk. Én egy lapos tányért teszek a kenyér tetejére, arra 1 kg zacskós sót, ami lenyomja, leborítom fedővel. Ha melegebb van 2-3 nap múlva elkészül a savanyú káposzta, ha hűvösebb, több nap kell hozzá. Ebből készítjük majd a töltött káposztát. A kivágott torzsákat lereszeljük, megdinszteljük, s tésztára, rétesbe elhasználjuk.
Megosztás a facebookon