Régen tán még fontosabb volt, mint most, hogy minél olcsóbb süteményeket adjanak ünnepnapokon az asztalra. Lehetőleg olyan anyagokból, ami mindig kéznél volt. Ehhez a süteményhez csak élesztőt kellett a boltból hozatni a gyerekkel, s már készíthették is.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 6 tojás, 6 dkg zsír, 14 kanál tej, 2 dkg élesztő, 6 kanál cukor, barack lekvár, 1 marék cukor, egy csipetsó
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
1 nagyobb tepsit kizsírozunk, lisztezünk.
A tojásokat felütjük, egy tálba a 6 fehérjét, egy bögrébe 4 sárgáját. A maradék 2 sárgájával vagy tésztát gyúrtak az ebédhez, vagy a nokedlibe tették, szintén az ebédhez. Ma eltehetjük a hűtőbe, akár jégkocka tartóban le is fagyaszthatjuk.
Ebből is látszik, hogy mindig úgy állították össze az ebédet, hogy ne legyen semmi kidobó, még 2 tojás sárgája sem!
Összegyúrjuk a liszttel 4 tojás sárgájával, a zsírral, a tejjel, élesztővel, pici cukorral, csipet sóval. Lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, abba beletesszük, kb. fél óráig letakarva kelni hagyjuk.
Ekkor betesszük a sütőbe, ahol majdnem teljesen megsütjük.
Közben a 6 tojás fehérjéből a 6 kanál cukorral nagyon kemény habot verünk.
A majdnem sült tésztát kihúzzuk a sütőből, bőven megkenjük barack lekvárral, rásimítjuk a tojáshabot, majd visszatoljuk a sütőbe. Ekkor a sütőt visszakapcsoljuk 150 -120 fokra, hogy a tojáshab rászáradjon.
Ha kihűlt, akkor szeleteljük.
Mai kornak megfelelően kicserélhetjük a lisztet szénhidrát csökkentettre, a tojáshabból a cukrot Eritrie-re, a lekvárt diabetikusra. Vigyázzunk, hogy az élesztőhöz mindig kell a tésztába cukor!
Megosztás a facebookon