Diós kosárkák

 Ezt a süteményt a régi lakodalmakban is, de ha vendéget vártak, akkor is nagyon megbecsülték, hiszen nem mindenkinek volt sütőformája. Nem minden parasztasszony áldozott az uszódi vagy kalocsai vásárban erre pénzt. Kicsit urizálásnak is tartották. Azért a tehetősebbek beszerezték, s "villogtak" vele a lagzikban. A szegényebbek a linzer tésztát szúrták ki különböző formákkal, megszórták porcukorral.

Hozzávalók: 12 -24 db sütőforma, 1 -2 tepsi

Tésztához: 28 dkg liszt, 20 dkg zsír /margarin/,8 dkg porcukor,2 tojás sárgája,1 csomag vaníliás cukor

Töltelékhez: 4 tojás fehérje,20 dkg porcukor,20 dkg darált dió, meggybefőtt, vagy lekvár

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. 

A kosárkákat alaposan kizsírozzuk/margarinozzuk/.

Összegyúrjuk a tésztához valókat. Lisztezett deszkán fél cm-re nyújtjuk. Akkora négyzetekre vágjuk, hogy ki tudjuk vele a kosárkákat bélelni

A 4 tojás fehérjéből kemény habot verünk úgy, hogy közben adagoljuk bele a cukrot. Csepegtetünk bele pár csepp citromlevet is. Hozzákeverjük a diót.

A kosárkákba egy szem meggyet, lekvárt rakunk, rákanalazunk a habból. Tepsibe állítjuk, halványra sütjük. Langyosan szedjük ki a formákból. Sokáig eláll!

 

Kommentek
  1. Én