Itt a meggyszezon!
Isteni kelt tésztát készíthetünk vele. Bár télen meggy befőttből, de fagyasztott meggyből, sőt cseresznyével is elkészíthető.
Hozzávalók:
3/4 liter tej, 1 csomag élesztő, 1 kanál cukor + 1 kanál cukor, csipet só, 1 tojás, diónyi zsír, fél - 3/4 kg magozott meggy megszórva cukorral, liszt
Kimagozzuk, lecukrozzuk a meggyet.
Egy közepes tepsit kizsírozunk.
1 kanál cukrot kávés bögrében kevés vízzel elkeverünk.
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk.
A tejet 1 kanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut. Ekkor beleütjük a tojást, a sót, fakanállal összekeverjük, s apródonként annyi lisztet adunk hozzá, hogy a fakanállal eldolgozható tésztát kapjunk. Addig keverjük, míg a tészta hólyagos lesz. / Úgy dolgozunk a fakanállal, mintha habverő lenne./
Na jó, ma használhatjuk a konyhai robotgépeinket is!
Ekkor beletesszük a diónyi zsírt megolvasztva, s jól összedolgozzuk.
Most a zsírozott közepes tepsinkbe öntsük a tésztát, nyomkodjuk a fakanállal egyforma vastagságúra.
Nyomkodjuk ki a cukrozott meggyet, s tegyük a tészta tetejére, bele is nyomkodhatjuk.
Tegyük a 200 fokos sütőbe. Amikor már kezd a tészta színesedni, a kis kávés bögrében vízzel elkevert 1 kanál cukorral beecseteljük a tetejét, majd ismét a sütőbe toljuk. Ezt legalább még egyszer megtesszük, mielőtt teljesen megsülne a piténk.
Ettől szép fényes, édes máz képződik a tészta tetején.
Legalább addig várjunk a szeleteléssel, míg langyosra hűlt!
Megosztás a facebookon