Az 1970 -80-as évek Uszódon

1970-ben konfirmáltak Berán Endre tisztelete úrral és Nemes Ignác kúrátorral

 

Berán tiszteletes úr 1959-ben költözött a családjával Uszódra.

A hittanoktatás ezekben az években sem szünetelt. Az iskola termeit igénybe véve folyt, a konfirmandusok felkészítése a parókia épületében levő tanácsteremben.

A konfirmálás a faluban ugyan olyan nagy ünnepnek számított, mint régen. A rokonságon kívül a keresztszülőket is meghívták, ebéddel meg is vendégelték.

Az 1970-es években a falu fejlődésnek indult. 

Felépült a Takarékszövetkezet új épülete a Tabánban, melyet átalakítva a mai napig használnak.

Kívülről ma is így néz ki, belül korszerűsítették.

 

 

A kép felső jobb sarkában még megfigyelhetjük a nádtetős kis házat, amit később lebontottak.

 

Ezekben az években épült az Ifjúsági ház is.

 

 

Tini korunkban itt zenélt szombatonként Ruman Zoli, Jenki, Limpi. Ide jártak a fiatalok szórakozni. Régi, szép idők! 

1976. táján felújították a Kultúrházat. A padlózatot parkettával borították. Ezután a lakodalmak nagy részét már itt tartották. 

Ám felléptek itt budapesti színészek, énekesek, humoristák is. Itt tartották a Nemzeti ünnepet, iskolások szavalóversenyeit, farsangi bálokat, a tsz zárszámadásait, de nagyobb keresztelőket is.

A termelőszövetkezet idősek otthonát működtetett a Báthori utcában, ahol ma Nyitrai Zoliék laknak. Azon a tájon fűrészüzem is működött.

Beindították a mellék üzemágakat: a tekercselőüzemet, /a mai központi tér helyén/, az ordassal való társulás után az ottani műanyag fröccsöntő üzemet.

Autóbuszos kirándulásokat szerveztek a tagságnak. Így láthatták az uszódiak a tengert!

A tengerparton bőszoknyában, kontyban.

 

A képet Tamás Bálintné Bazsó Mária adta közre.

 

Az új házak építése úgy fellendült, hogy teljesen új utcát nyitottak, kisajátítva a régi nagy kerteket. Ez a Radnóti utca, amely összeköti a Báthorit a Mátyás királlyal, párhuzamos a főúttal. 

Az évtized végére ez be is épült. Kissé furcsa megkötésekkel tervezték meg az utca arculatát. Egyik oldalon csak emeletes házakat, míg a másikon bármilyet lehetett építeni. Mi a férjemmel szintén itt vettünk telket, majd építkeztünk szüleink, rokonaink, barátaink, szomszédaink segítségével, kalákában. Nehéz, de szép idők voltak, hiszen akkor kezdtük az ÉLETET! Csupa fiatal lakott itt, sok-sok gyermekkel. Összesen 21-en voltak!

 

Kommentek
  1. Én