Ezt a süteményt csak akkor készítsük, ha biztosan van legalább egy db. szalmonella mentes tojásunk, amit ellenőrzött helyen vásároltunk! Így tegyünk minden sütivel, amiben nyers tojást is kell használnunk!
Hozzávalók:
Tésztához
4 db tojás, 15 dkg vaj/margarin, zsír/, 15 dkg porcukor,7 dkg rétesliszt, fél csomag sütőpor, 12 dkg darált dió, lekvár, 1 kanál kakaópor
Krémhez
20 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 4 evőkanál rum/v. aroma/, 1 db tojás, 3 evőkanál kakaópor, 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin
Mázhoz
12 dkg cukor, 5 kanál víz, 2 evőkanál kakaópor, 7 dkg vaj vagy margarin
Elkészítése
A sütőt 180 fokra kapcsoljuk. Közepes tepsinket kizsírozzuk, lisztezzük. 4 tojást feltörünk, szétválasztunk.
A sárgákat a vajjal, porcukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a kakaót. Felverjük a tojások fehérjét kemény habbá, amit az előzőbe keverünk. A lisztet, sütőport, diót összekeverjük, majd a masszához elegyítjük. Beleöntjük a tepsibe, elsimítjuk, majd tűpróbáig sütjük. Lisztezett deszkára borítjuk, megfordítjuk, hagyjuk kihűlni. Megkenjük valamilyen lekvárral gazdagon.
A 20 dkg diót, porcukrot, vaníliás cukrot, rumot összekeverjük. A tésztára simítjuk.
Az 1 db tojást/ ami ellenőrzött helyről származik/ a vajjal vagy margarinnal, porcukorral jó habosra kikeverjük, hozzáadjuk a kakaót is, majd a diós rétegre kenjük.
A cukrot, kakaót összekeverjük, hozzákavarjuk a vizet. Tűzön sűrűre főzzük. A vajat addig keverjük benne, míg egyneművé válik. Ezt a süti tetejére simítjuk.
Dermedés után kockára szeleteljük.
Megosztás a facebookon