1957-ben írta a Bácskiskunmegyei Néplap

A kitüntetettekről

 

Az itt látható két különleges kép a még a Dunán Uszódnál álló vízimalomról készült. Ezeket a malmokat 1945. után beszüntették, szerepüket a városokban épülők, Kalocsán a Margit malom vette át. Mai bejegyzésemhez nincs közük, de aki olvasta visszaemlékezéseimet, tudhatja, hogy ezek említése kétszer is megtörtént. Korábbi kor megidézésénél, hogy a befagyott vizet körbefűrészelték, hogy a malmot a jég ne roppantsa össze, valamint az 1944-es szovjet katonák betelepítésekor, mikor azt tervezték, itt kelnek át a túlsó oldalra, ezért a folyónkat bombázták, a falunak Duna felé eső részén lakókat bentebbi utcákba telepítették.

 

 

Különleges kép Uszódnál 1944-45-ben

(Samu Ernától)

Vízimalom és repülő

 

Pecázás a malomnál

(Samu Ernától)

Kitüntetett úttörők között szerepel az úszódi Somogyi Julianna őrsvezető is.

Így számolt be élményeiről az újságban:

Még csak pár éve vagyok úttörő és már is megkülönböztetett kitüntetésben volt részem. Részt vettem a budapesti úttörő találkozón.

Varga Tímeától - sóderos hajó

 

Kalocsán gyülekeztünk és a tanár néni kíséretében utaztunk Pestre. Megérkezésünkkor nagy szeretettel fogadtak bennünket a pesti pajtások. Meséltünk egymásnak tanulmányainkról, megbeszéltük, hogy mennek az úttörő munkák náluk és nálunk. Az úttörőházban finom ebédet kaptunk.

Ezután jött a nagy meglepetés: a Néphadsereg Központi Tiszti Házában mellemre tűzték a kitüntetést. Ekkor én úgy meglepődtem, hogy könnyes lett a szemem. 

Így nézett ki a Nyitrai Béni bácsiék háza a Petőfi utcában 1957-ben.

Másnap autóbusszal megtekintettük a várost és megnéztük a norvég-magyar futballmérkőzést. Az eltöltött két nap emléke örökké élni fog szívemben.

A fénykép 1956-ban készült.

Bizony, nagy dolog volt abban az időben egy falusi iskolásnak ilyen okból Budapestre utazni!

Ugyanez év júniusában "Az oktatásügy kiváló dolgozója" címmel tüntették ki Kun Mátyás úszódi pedagógust, aki külföldi (gondolom a Szovjetúnióba) utazáson is részt vehetett.

 

Kommentek
  1. Én