Fő az időtakarékosság!
Köszönöm mindenkinek, aki figyelemmel kíséri rövid kis írásaimat.
A következő ünnep majd a "poszéta" lesz, de ahhoz még sok anyagra van szükségem, hogy elkészüljön.
Addig sem szeretnék senkit leszoktatni az olvasásról! Mint a bemutatkozásomban említettem, kb. 4-5 éve összegyűjtöttem azokat az ételeket, amelyeket régen nagyanyáink főztek itt a mi falunkban. Akkor karácsonyra mindkét gyerekem ezt kapta ajándékba. Abban is bízok, mivel van két lányunokám, ebből is tanulhatnak majd főzni, nem csak az internetről. Ezért kicsit tanító nénis a megfogalmazás.
Ezek az ételek nem feltétlenül felelnek meg a ma divatos reform konyhának, de apróbb változtatásokkal cukorbeteg férjrm is fogyaszthatja mértékkel. Vallom, mindent ehetünk, csak a mértékre kell figyelni. Régen meg ez nem volt probléma, hisz a paraszti munka kellően fogyasztotta a kalóriákat.
A parasztasszonyoknak sok dolguk volt a földeken, ház körül, gyerekekkel, idősekkel. Ezért először olyan étel leírását adom közre, ami időtakarékos, még is két fogásos ebéd, vagy vacsora kerülhet az asztalra.
Az ételeket 4 személyre számoltam.
Krumplis tészta
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 szép szál zöldség, 1 szál sárgarépa, 1 fej fokhagyma, 1 nagyobb fej vöröshagyma,nyáron fehér paprika, paradicsom, zeller zöld, zöldség zöld, vagy nagy kocka, vagy laska tészta annyi mennyiségben, hogy a levesbe és a másodikba is elég legyen.
A tűzhelyre kb. 2 liter vizet felteszünk.
Megtisztítjuk a zöldségeket, a krumplit nagyobb kockába, a zöldségeket hosszúra daraboljuk. A fokhagymának csak a felső héját szedjük le. A paprikát, paradicsomot félbe vágjuk.
Eddigre felforr a víz, de legalább is jó meleg. Belerakjuk a megmosott zöldségeket. Zeller és zöldség zöldet fehér cérnával csokorba kötjük, megmossuk, ezt is a levesbe tesszük. Sózzuk.
A régi asszonyok most fogtak a tésztagyúráshoz, nyújtáshoz, metéléshez. Mi már ezt ritkán tesszük, bár megéri!
2 kanál olajon, zsíron, ki hogy szereti, megfonnyasztjuk az apróra darabolt vöröshagymát, törött paprikát teszünk bele, majd levesszük a tűzről. Mi jó pirosan szeretjük, tehát nem spórolok a paprikával.
A helyére egy másik lábosban teszünk fel vizet a tészta lefőzéséhez, amibe sót is rakunk.
Ha megfőtt a leves, egy tálba leszűrjük a levét, kanállal beleválogatjuk zöldségeket, egy kis krumplit is teszünk hozzá. Ebben fogjuk tálalni is. A többi krumpli a lábosban marad, összetörjük. Félretesszük.
Lefőzzük a tésztát, leszűrjük. Teszünk belőle annyit a levesbe, amilyen sűrűn szeretjük, a többit az összetört krumplira öntjük.
Fogjuk a rántást. A hígjából egy keveset teszünk a levesre.
A többit a tésztás krumplira öntjük, amit sózunk, visszahelyezzük a tűzre és jól összekeverjük.
Már is tálalhatjuk a kétfogásos ételt, kiegészítve a második fogást valamilyen savanyúsággal.
Csak 4 edényt használtunk: leveses lábos, tésztafőző fazék, kis lábos a rántásnak, szűrő.
Biztos sok mindenkinek ismerős ez az étel. Nálunk még mindig így főzzük. Annak a levesnek egészen más íze van, mint a többi zöldséglevesnek!
Megosztás a facebookon