Zöldséglevesből krumplistészta

Fő az időtakarékosság!

Köszönöm mindenkinek, aki figyelemmel kíséri rövid kis írásaimat.

A következő ünnep majd a "poszéta" lesz, de ahhoz még sok anyagra van szükségem, hogy elkészüljön.

Addig sem szeretnék senkit leszoktatni az olvasásról! Mint a bemutatkozásomban említettem, kb. 4-5 éve összegyűjtöttem azokat az ételeket, amelyeket régen nagyanyáink főztek itt a mi falunkban. Akkor karácsonyra mindkét gyerekem ezt kapta ajándékba. Abban is bízok, mivel van két lányunokám, ebből is tanulhatnak majd főzni, nem csak az internetről. Ezért kicsit tanító nénis a megfogalmazás.

Ezek az ételek nem feltétlenül felelnek meg a ma divatos reform konyhának, de apróbb változtatásokkal cukorbeteg férjrm is fogyaszthatja mértékkel. Vallom, mindent ehetünk, csak a mértékre kell figyelni. Régen meg ez nem volt probléma, hisz a paraszti munka kellően fogyasztotta a kalóriákat.

A parasztasszonyoknak sok dolguk volt a földeken, ház körül, gyerekekkel, idősekkel. Ezért először olyan étel leírását adom közre, ami időtakarékos, még is két fogásos ebéd, vagy vacsora kerülhet az asztalra.

Az ételeket 4 személyre számoltam.

Krumplis tészta

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 szép szál zöldség, 1 szál sárgarépa, 1 fej fokhagyma, 1 nagyobb fej vöröshagyma,nyáron fehér paprika, paradicsom, zeller zöld, zöldség zöld, vagy nagy kocka, vagy laska tészta annyi mennyiségben, hogy a levesbe és a másodikba is elég legyen.

A tűzhelyre kb. 2 liter vizet felteszünk.

Megtisztítjuk a zöldségeket, a krumplit  nagyobb kockába, a zöldségeket hosszúra daraboljuk. A fokhagymának csak a felső héját szedjük le. A paprikát, paradicsomot félbe vágjuk.

 Eddigre felforr a víz, de legalább is jó meleg. Belerakjuk a megmosott zöldségeket. Zeller és zöldség zöldet fehér cérnával csokorba kötjük, megmossuk, ezt is a levesbe tesszük. Sózzuk.

A régi asszonyok most fogtak a tésztagyúráshoz, nyújtáshoz, metéléshez. Mi már ezt ritkán tesszük, bár megéri!

2 kanál olajon, zsíron, ki hogy szereti, megfonnyasztjuk az apróra darabolt vöröshagymát, törött paprikát teszünk bele, majd levesszük a tűzről. Mi jó pirosan szeretjük, tehát nem spórolok a paprikával.

A helyére egy másik lábosban teszünk fel vizet a tészta lefőzéséhez, amibe sót is rakunk.

Ha megfőtt a leves, egy tálba leszűrjük a levét, kanállal beleválogatjuk  zöldségeket, egy kis krumplit is teszünk hozzá. Ebben fogjuk tálalni is. A többi krumpli a lábosban marad, összetörjük. Félretesszük.

Lefőzzük a tésztát, leszűrjük. Teszünk belőle annyit a levesbe, amilyen sűrűn szeretjük, a többit az összetört krumplira öntjük.

Fogjuk a rántást. A hígjából egy keveset teszünk a levesre.

A többit a tésztás krumplira öntjük, amit sózunk, visszahelyezzük a tűzre és jól összekeverjük.

Már is tálalhatjuk a kétfogásos ételt, kiegészítve a második fogást valamilyen savanyúsággal.

Csak 4 edényt használtunk: leveses lábos, tésztafőző fazék, kis lábos a rántásnak, szűrő. 

Biztos sok mindenkinek ismerős ez az étel. Nálunk még mindig így főzzük. Annak a levesnek egészen más íze van, mint a többi zöldséglevesnek!

          

 

 

Kommentek
  1. Én