Főleg lakodalmakban főztek egész birkából pörköltet. Ám ha csak egy ebédre valót készítettek, akkor is igyekeztek a birka minden részéből beletenni. A lakodalmakban még a birka fejét is felhasználták. Nyúzáskor azt is megnyúzták, kettévágták, besózták, paprikázták, borsozták, majd kötöző zsineggel összekötötték. Így rakták a pörköltbe, a húsok alá.
Elkészítése
A faggyús birkahúst kockákra összedarabolták, csontját összevágták, a belsőséget is belevágták. Sok vöröshagymát kockákra metélték.
A bográcsba vagy lábosba tettek egy réteg húst. Megsózták, megszórták egy adag hagymával, törött paprikával, egy kis borssal. Rárakták a következő réteg húst. Erre ismét hagyma, só, paprika, bors került. Ezt addig csinálták, míg a hús el nem fogyott. A tetejére a fűszereknek kell kerülni.
Az edény falának feléig felöntötték vízzel. Nem keverték, hanem forgatták, rázogatták.
Ha ma sovány birkahúst kapunk, dinszteljük meg kevés zsíron a hagymát, tegyük bele a törött paprikát, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel hideg vízzel. Rakjuk bele a húst.
Így is, úgy is mennyei ételt kapunk!
Régen csak kenyérrel fogyasztották, de főzhetünk mellé fehéren sós vízben krumplit, amit a pörkölt szaftjával meglocsolunk, vagy paprikás krumlit, ahol a vizet a pörkölt szaftjával keverve használjuk.
Megosztás a facebookon