Füstölt húsos káposzta

Az előző bejegyzésemben említettem, hogy régen több füstölt húst ettek, mint ma. Disznótorkor a fejről lebontották a bőrt a füllel, orral együtt, és azt is felfüstölték.

Na ebből készül a mai ételem!

Hozzávalók:

Fél füstölt fejbőr, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta /lehetőleg házilag savanyított/, törött paprika, 1 kanál fagyos zsír.

A fejbőr felét apró kockákra daraboljuk, és előző este hideg vízbe áztatjuk. /Ha esős idő várható, könnyű a füstölt bőrt vágni, száraz idő esetén bizony erő is kell hozzá!/

A káposztát is 1-2 órára hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodva használjuk a főzéshez.

Másnap a hús kövérebb részét a kanál zsíron kicsit pároljuk, hogy kinyerjük belőle a zsírt. Erre rámetéljük a vöröshagymát, megfonnyasztjuk, megszórjuk törött paprikával, felöntjük vízzel. Beletesszük a többi húst és főzzük.

Abban az állapotban, mint mikor a krumplit tennénk hozzá, rárakjuk a kinyomkodott savanyú káposztát. Megvárjuk, hogy összeforrjon, majd kóstolunk és sózunk, ha kell. Csak ekkor, mert a húsból, meg a káposztából is fő ki addigra só. Készre főzzük. Nagyon finom étel, de jobban járunk, ha hűvösebb időben főzzük, nem a nyári melegekben.

Akkor inkább egy "lájtosabb" változatot főztek, s főzök ma is.

A friss káposztát szeleteljük, sózzuk, állni hagyjuk.

A pörköltet megpakoljuk fehér paprikával, sok paradicsommal, majd ha már félig főtt a hús, a sóból kinyomkodott káposztát rátesszük és készre főzzük.

Ugyan ez az étel ma füstölt csülökkel is készíthető, hisz nem biztos, hogy hozzájuthat mindenki a füstölt fejbőrhöz.

Próbálja ki bárki akármelyik változatot, biztosan ízleni fog a családnak.

Mi, akik ezt kóstoltuk már gyermekkorunkban, nagyon szeretjük.

Jó étvágyat, s hozzá egy pohár vörös bort!

Kommentek
  1. Én