Kendertermesztés és feldolgozás Uszódon 2.

Régi idősek Napja - Bedi Gyula fotója

Amikor másodszor rángatták át a kócot, akkor kapták a szöszt. Ezt hívták  "kettesnek". Ez is kevés volt. Ebből szövették a hamvasokat, élesztős zacskókat, aszalt gyümölcs tárolására szolgáló ritka szövésű anyagokat.

Harmadik fésülésnél már szálakat kaptak. A szálakat mosták, fehérítették, szárították. Ebből már a fonás után a ruházatnak való vásznat szövették. Ebből készültek a bő gatyák, pendelyek, ingek, lepedők, terítők, törölközők, konyharuhák.

A kócot, szöszt, szálakat fonallá sodorták a lányok, asszonyok rokkák, guzsalyok segítségével. A mai idősek már nem emlékeznek, volt-e régen Uszódon Fonó, de bizonyára, mint más vidékeken, itt is lehetett hozzá hasonló. Otthon, vagy a szomszédokkal, rokonokkal összeülve végezték ezt a munkát nagy beszélgetések, mesélések, halk éneklések közepette.

Téli időszakban a reggeli teendők elvégzése után ültek be a szobába, s addig maradtak, míg az estebédet nem kellett feltenni főni, illetve fejéshez nem kellett készülődni. Ezek az összeülések szolgálták a kikapcsolódást. Na de milyen lány, asszony az, akinek csak úgy "nem csinál semmit a keze?" A vendéglátó gazdasszony ebédre tojást sütött szalonnával, kenyérrel, savanyú uborkával kínálta. Másnap másik házhoz mentek. A tél folyamán körbeértek a szomszédok, komaasszonyok, közelben lakó rokonok között.

A fiatalabb lánykáknak a kócon kellett megtanulni a fonást, hisz ott nem volt baj, ha nem lett a fonal egyenletes. Zsáknak úgy is jó volt! Ha ezt már begyakorolták, fonhatták a szöszt, majd a szálakat. Az édesanya mindig ellenőrizte a minőségi és mennyiségi munkát is. A tanulás nem egy télen ment végbe, akkor is voltak ügyesebb és nehezebb kezűek is.

Tóth Károly bácsi és Tóth Maris néni a rokkával

 

Boltban kapható kenderfonal

Bezzeg igyekezniük kellett a lányoknak a fonással, hogy sokat és szép egyenletes szálakat fonjanak, nehogy megszólják a többiek az anyjukat.

A több évi kendertermésből szövették meg a lányok kelengyéjét.

Ezt az édesanya jó pár évvel azelőtt elkezdte gyűjteni, mielőtt eladósorba került volna a lánya.

 

Kommentek
  1. Én