Pamoda hordás

Előbb a rokonok, majd a leendő komák vitték az ebédet ilyen kétfelé nyíló fedeles kosárban a friss gyermekes családnak. Ez volt a pamoda. Hogy milyen étellel örvendeztették meg a családot? Bizony mindenki ugyanazt főzte. Hozzánk állítólag 42-en hoztak így ételt.

Az asszonyok otthon főztek egész tyúkból húslevest, szárnyát, combját, mellét rántották, tyúkpaprikást készítettek, kompótot vagy befőttet is vittek. Nagyon régen koma tepsiben rétest, később süteményt sütöttek. A koma tepsi kör alakú volt, bele körbe tekerve helyezték a rétest. Kisütés után nagy lapos porcelán réteses tányérra rakták. A főzés után jött az étel bepakolása, hisz mindet nem vitték el otthonról. Aznap a családnak is ez volt az ebéd, persze csak a látogatás lebonyolítása után.

Ilyen porcelán bögrékbe került a húsleves, pörkölt. A leves tetejére kis tányérra a rántott hús, így a leves melegen maradt. 

Az egy vagy két fülű findzsában a befőttet vagy kompótot tették a pörkölt tetejére. Koma üveget megtöltöttek borral, ezt is a kosárba dugták. 

Barna csatos üvegben már sört is vittek. Attól lesz teje az anyukának! Persze az apukák itták meg!

A kosarat szép vászon konyharuhával takarták le. 

Ha volt lányuk, az segített a süteményt, rétest vinni, ha nem, egyedül kellett mindent elcipelni a kisgyermekes házhoz.

Kommentek
  1. Én