Hájas tészta

Ősz van. Az ólakban már híznak a disznók! Már régebben említettem, hogy a disznónak szinte minden részét feldolgozták. Miért épp a háj maradt volna ki! Disznóvágáskor kiterítették a hidegre, hogy kifagyjon. Ekkor könnyen lehúzható róla a hártyája, ami esetleg véres is lehetett. Ezután vagy apró kockákra vágták, vagy ledarálták. Akkor hamarosan el kellett használni, még a fagyos időkben. Ma nyugodtan berakhatjuk a mélyhűtőbe.

Hozzávalók:

Tésztához

50 dkg liszt, 30 dkg háj, 3 tojás, fehér bor

Töltelékhez:

30 dkg darált dió, vagy darált mák, reszelt citromhéj, vaníliás cukor, 15 dkg cukor, szilvalekvár

A hájat enyhe ecetes vízben legalább 2 soron átgyúrjuk, majd a végén hideg tiszta vízben még egyszer. Eddigre az krémszerűvé kell, hogy váljon.

A lisztet 3 egyenlő részre osztjuk. 2 részt félreteszünk.

Az 1 részt összegyúrjuk szép sima tésztává a hájjal. Most ezt tesszük félre.

A tojásokat szétválasztjuk. Most csak a sárgákat fogjuk használni. A félretett 2 rész lisztbe keverjük, majd fehér bor hozzáadagolásával lágy rétestésztát gyúrunk belőle. Ekkor lisztezett deszkán átgyúrjuk a hájas tésztát, majd fél ujjnyira nyújtjuk sodrófával.

A rétes tésztát is kinyújtjuk, vagy kézzel húzogatva, vagy sodrófával, ugyan akkorára, mint a hájas tészta. Arra ráborítjuk, majd, mint a kalácsot összetekerjük, sőt, a két végét is egymásra hajtjuk. Ezután fél órát pihentetjük. Ekkor ismét elnyújtjuk, tekerjük, hajtjuk, fél órát pihentetjük. Ezt megtesszük harmadszor is.

Közben kemény habbá verjük a cukorral a 3 tojás fehérjét, amibe belekeverjük a vaníliás diót.

Ha mákot használunk, a cukrot 1,5 dl vízben felforraljuk, majd ráöntjük a mákra, amibe belereszeltük a citrom héját.

A tésztát két darabba vágjuk. Az egyiket a deszkán fél ujjnyira nyújtjuk. Hosszában 10 cm-es csíkokra vágjuk, amiknek a közepébe, csíkba betöltjük a tölteléket. Ha mákot használunk, lekvárral is megpötyögtetjük. A csíkok alsó szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd a felsőt erre. Ezt a rétest olyan hosszúra vágjuk, mint a tepsink, belerakjuk. Egybe általában 4 fér. Tüzes sütőben halványra sütjük, majd ferdén szeleteljük és vaníliás porcukorral meghintjük. Ezt csináljuk a másik gombóccal is.

Elég sok darab lesz belőle, kiadós, elállós.

Kommentek
  1. Én