Kitoló fánk avagy tökcsuma

Ezt az édességet gulyás levesek, lencse, vagy bab leves után is készítették, de akár vasárnap délután is hozzáfogtak. Gyors, olcsó édesség volt. Mi, gyerekek is nagyon szerettük.

A nevét a fémből készült tartályka végén lévő kereszt nyílásról kapta, amin keresztül fa kinyomóval kellett a forró zsírba nyomni a tésztát.

Hozzávalók:

1/2 liter tej, a 1/2 litertől egy ujjnyival kevesebb liszt, 4 db tojás, bő zsiradék a sütéshez, vaníliás porcukor a szóráshoz

A lisztet egy lábosba szórjuk, lassan adagolva, állandóan keverve hozzáöntjük a tejet. Fontos, hogy csomómentes legyen!

Feltesszük a tűzre, s állandó keverés mellett addig főzzük, míg a massza elválik az edény falától. Hűlni hagyjuk.

Amikor a kezünk már elállja a meleget, egyenként beledolgozzuk a 4 db tojást.

Bőven forrósítunk zsiradékot egy serpenyőben. Amikor már forró, ha van az elején említett sütőnk, azt megtöltjük tömören, majd a nyomójával 10 cm hosszú csíkot nyomunk bele, amit késsel levágunk a csőről. Megforgatjuk, szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Megszórjuk a vaníliás porcukorral.

Frissen az igazi!

Ha nincs kinyomónk, tekerjünk zsírpapírból hegyes zacskót, rakjunk bele a tésztából, vágjuk le a végét, húzzunk rá tortadíszítő csillagot, s így nyomjuk a forró zsírba. Ekkor sem érdemes hosszabb fánkokat sütni, mert akkor már nem lehet csak úgy kézzel enni.

Ugyanez a tészta kisüthető, ha evőkanállal kis gombócokat teszünk a serpenyőbe. Vigyázzunk, hogy csak akkorákat formázzunk, hogy át tudjon sülni!

Kommentek
  1. Én