Ezt az édességet gulyás levesek, lencse, vagy bab leves után is készítették, de akár vasárnap délután is hozzáfogtak. Gyors, olcsó édesség volt. Mi, gyerekek is nagyon szerettük.
A nevét a fémből készült tartályka végén lévő kereszt nyílásról kapta, amin keresztül fa kinyomóval kellett a forró zsírba nyomni a tésztát.
Hozzávalók:
1/2 liter tej, a 1/2 litertől egy ujjnyival kevesebb liszt, 4 db tojás, bő zsiradék a sütéshez, vaníliás porcukor a szóráshoz
A lisztet egy lábosba szórjuk, lassan adagolva, állandóan keverve hozzáöntjük a tejet. Fontos, hogy csomómentes legyen!
Feltesszük a tűzre, s állandó keverés mellett addig főzzük, míg a massza elválik az edény falától. Hűlni hagyjuk.
Amikor a kezünk már elállja a meleget, egyenként beledolgozzuk a 4 db tojást.
Bőven forrósítunk zsiradékot egy serpenyőben. Amikor már forró, ha van az elején említett sütőnk, azt megtöltjük tömören, majd a nyomójával 10 cm hosszú csíkot nyomunk bele, amit késsel levágunk a csőről. Megforgatjuk, szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Megszórjuk a vaníliás porcukorral.
Frissen az igazi!
Ha nincs kinyomónk, tekerjünk zsírpapírból hegyes zacskót, rakjunk bele a tésztából, vágjuk le a végét, húzzunk rá tortadíszítő csillagot, s így nyomjuk a forró zsírba. Ekkor sem érdemes hosszabb fánkokat sütni, mert akkor már nem lehet csak úgy kézzel enni.
Ugyanez a tészta kisüthető, ha evőkanállal kis gombócokat teszünk a serpenyőbe. Vigyázzunk, hogy csak akkorákat formázzunk, hogy át tudjon sülni!
Megosztás a facebookon