Lakodalom napja

A lakodalom napján, miután mindenki ellátta az állatokat, ismét mentek a segítségek a lakodalmas házakhoz. Egy idősebb asszonyrokon volt a szakácsné, az idősebb asszonyok a "keze alá" dolgoztak. Megtisztították a zöldségeket, összemetélték a hagymát, figyeltek a bogrács alatt a tűzre.

Ebédet csak a segítségeknek főztek. Tyúkokból gulyás levest. Utána diós, kakaós kuglóf volt.

A fiatal asszonyok a szomszédokból összehordott tányérokat, tálakat, kanalakat, villákat, bornak üvegeket, poharakat mosogatták el. Az asztalokat, padokat papírral borították be.

Mások a kuglófot,"kúcsos" kalácsot dagasztották, kelesztették, fonták, majd sütötték vagy a kemencékben, vagy a már említett pékhez vitték.

A fiatal lányok a leveshez való csipetkét gyúrták, nyújtották, majd csipedték. Amikor ezzel készen voltak, színes krepp szalagokkal díszítették a lakodalmi helyiségeket.

A férfiak szódát hoztak a szódástól /Mácsai János bácsi/, a borosüvegekbe bort töltöttek, amit a család egy idősebb rokona, a csapos, adott ki a csapra vert hordóból.

Az ebédfőzéssel igyekezni kellett, hisz magát az ebédelést megelőzte egy szép szokás, mégpedig az ebédhordás.

Azoknak a rokonoknak, akik már idősek voltak, vagy betegek, ezért nem tudtak elmenni a lakodalomba, ebédet vittek a menyecskék. Kosárban egyfülű porcelán /inkább babliszt/ bögrében levest, 1-2 szelet kuglófot.

Csak ezután ültek le ebédelni. Az asztalon kenyér, só, bors, üvegekben bor volt.A szakácsok 6-7 személyre számítottak a főzésnél egy tyúkot, a tálalásnál is így tették le a tálakat.

A szakácsé adagolta tálakba a levest, a menyecskék fehér készülődős fehér kötényben hordták az asztalokra. Ahol kiürült a tál, újat vittek a helyére. Közben már szeletelték a frissen sült kuglófot, amit vegyesen tettek tányérokra, így hordták az asztalokra.

A férfiak közben boroztak, koccintgattak, beszélgettek.

Az ebédnél még nem volt ott a zenekar.

Az asztalok gyors letakarítása, mosogatás után mindenki sietett haza, hogy ünneplőbe öltözzön az esküvőre.

Csak néhány idősebb asszony, még régebben a gazdáék maradtak a háznál, hogy feltegyék a vacsorát főni, és előkészüljenek az esküvő utáni vendégfogadásra.

Kommentek
  1. Én