Hozzávalók:
3 dl tejföl, 15 dkg zsír, 1 + 1 tojás, só, fél csomag élesztő, liszt.
Pár órával azelőtt, mielőtt szeretnénk feltálalni pogácsánkat, elkészítjük a tésztát. De úgy is készíthetjük, hogy előző este elkészítjük, tepsistől hűtőbe tesszük, s másnap sütjük ki.
Így készül a disznótor reggelén felszolgált pogácsa, ami akkor még nem reggeli, inkább a pálinka csúszik rá jobban.
Elkészítés:
2 tepsit kizsírozunk.
A tejfölt, zsírt, 1 tojást, sót összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy kemény, de sodrófával nyújtható tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkára borítjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét késsel berácsozzuk. Közepes pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és a zsírozott tepsikbe helyezzük. A tészta maradékait összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, szaggatjuk, tepsibe rakjuk. A másik tojást villával összekeverjük, ezzel megkenjük a pogácsák tetejét. Nem baj, ha marad belőle, mert majd sütés előtt újra átkenhetjük.
Hűtőbe tesszük.
200 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Természetesen süthetjük azonnal is, de finomabb, ha a hűtőben kicsit áll a tészta.
Ha túrós, sajtos pogácsát szeretnénk, az alap ugyanez, de hozzáteszünk pl. 25 dkg túrót. Persze több lisztet fog felvenni, több pogácsánk lesz. Használhatunk túró helyett reszelt sajtot is, ekkor hagyjunk a tetejére is, és számítsunk a sózásnál a sajt sósságára is.
Az élesztő helyett használhatunk 1/2 csomag sütőport, ekkor nem sem kell minden esetben várni a sütéssel. várni a sütéssel.
A zsírt helyettesíthetjük margarinnal is, de minden tészta omlósabb lesz a zsírtól. Én azzal szeretem készíteni.
Ma már magokat is szórhatunk a tetejére lekenés után, pl. szezámmag, napraforgó.
Régen csak egész köménnyel szórták meg az egyik tepsit.
Megosztás a facebookon