Milyen eredményekkel sportoltak a régi uszódi iskolások?

Újságcikkek 1955-ből és 1961-ből

 

Petrik Józsefné Szabó Erzsébet édesanyjának iskolai képe

 

1955. szeptemberében írta a Bácskiskunmegyei Népújság:

Jól sikerült úszó tömegverseny Kalocsán: háromszor 33,3 m-es vegyesváltóban:

3. Uszódi Általános iskola ( Tóth, Simon, Baksa Judit) 2,48 mp.

Leányok versenyében: 2. Baksa Judit (Uszódi Ált. Isk.) 34,6 mp

33,3 m-es gyorsúszásban: 2. Baksa Judit (Uszódi Ált. Isk.) 26,5 mp.

Összetett versenyben: Fiúknál      4. Uszód

                                 Leányoknál 2. Uszódi Ált.Iskola

Baksa Judit Baksa Lajos tanár bácsi idősebb leánya. Ám ki lehetett a Tóth és Simon nevezetű fiú?

Akkor sem volt Uszódon uszoda, ám mindig itt folyt a Duna, ahol a legtöbben megtanultak úszni. 6 év múlva,1961-ben a következő cikk jelent meg asportolásról, közte az úszásról is a Petőfi Népében:

Mi kell a sporthoz? Sportszeretet, munkakedv és találékonyság. Mindössze 240 gyerek jár az uszódi iskolába. Méghozzá két - egymástól meglehetősen távol eső - épületben tanulnak. Nincs tornatermük sem, sőt szabadtéri pályájuk sincs nyár óta. "Mostoha viszonyok" - mondanák erre a legtöbb községben. Az uszódiak azonban nem panaszkodnak. Ehelyett azzal törődnek inkább, hogyan szervezzék meg a különböző versenyeket, házi bajnokságokat.

A labdarúgó-házibajnokságban három csapat vesz részt. A tanulók nagy többsége sportol a négy-tusa bajnokságban. Az ősszel szervezték a fiú és leány kézilabda-csapatot.A hideg idő beálltától pedig rendszeresen sakkoznak, asztaliteniszeznek. Az eredmények természetesen nem maguktól születtek.

Az iskola testnevelését az úttörő-csapatvezető, Égi Ferenc vállalta. A fiatal nevelő a gyerekekre hárítja a dicséretet. Csak meg kell említenie, hogy "lehetne ilyen vagy olyan versenyt  rendezni", a tanulók máris hozzálátnak a szervezéshez. Így volt ez az úszóbajnokság esetében is. A nyáron harminc gyerek jött ki az első hívó szóra a Duna-partra, ahol formás kis úszóversenyt rendeztek. Annyira megtetszett nekik, hogy ezután páros versenyre hívták ki a dunaszentbenedekieket.

A négy-tusa versenyeket is meg tudják tartani akármilyen szabad térségen. A kézilabdához sem kell más, csak két kapu és füves terület. 

Jól tudjuk - foglalja össze Égi Ferenc - hogy sportolni kellemesebb jó pályán, jó felszereléssel. De hát erre egyelőre nincs pénz. Az uszódi gyerekek azonban szeretik a sportot és mindig meg fogják találni rá a lehetőséget.

 

Kommentek
  1. Én