Legutóbb is olyan levest írtam le, ami gyorsan elkészül egy tartalmasabb főfogás előtt.
Most ezt folytatom.
Ha a lépéseket betartjuk, akár fél óra alatt asztalra kerülhet a leves.
Hozzávalók: 2 db tojás, búzadara annyi, hogy se híg, se kemény ne legyen majd a massza,/ez a tojás nagyságának a függvénye/ 3 gerezd fokhagyma, zeller és zöldség zöld, nyáron fehér paprika, paradicsom,
A főzés előtt legalább fél, de inkább 1 órával elkészítjük a grízgombócot.
Ehhez először feltörjük, majd szétválasztjuk a tojások fehérjét egy mély tányérba, a sárgáját egy pohárba.
A fehérjéhez teszünk egy csipet sót, majd villával gyorsan kemény habot verünk belőle. Hozzákeverjük szintén a villával a tojások sárgáját is. /Persze, ma ezt a robotgéppel is megtehetjük./
A masszához apródonként annyi búzadarát szórunk kanállal való keverés közben, hogy ne folyjon, de túl kemény se legyen. Ezzel egyelőre nincs tennivalónk. Hagyjuk pihenni!
Elkészítjük a levest. Egy lábosba kevés zsiradékot teszünk, amire apróra darabolhatjuk a paprikát, paradicsomot. Ezt nem kötelező, de üde ízt ad majd a levesnek. Rámetéljük a zeller és a zöldség zöldjét. Fedő alatt lassan pároljuk.
A fokhagymát apróra vágjuk, rátesszük a puhuló zöldségekre, majd pár perc múlva csak annyi törött paprikát szórunk rá, hogy a levesünk inkább csak narancssárga legyen. Felöntjük levesmennyiségű vízzel, sózzuk, leborítjuk, felforraljuk.
A lobogó levesbe a mély tányérból evőkanál hegyével apró kis galuskákat szaggatunk. Amikor mindet beleszaggattuk, hagyjuk, hogy felforrjon, majd a tüzet elzárjuk alatta, fedő alatt pihentetjük.
/Ezt a szaggatást megoldhatjuk úgy is, hogy egylapos nagy lyukú reszelőn apródonként a levesbe dörgöljük./
Ha eldöntöttük, mi lesz a második fogás, kezdjük azzal a főzést,
a grízgombócot készítsük el, nyugodtan foglalkozzunk a fő fogással, majd a
levest a végén készítsük, hisz ahhoz kell a legkevesebb idő.
Ezt a levesbetétet bármilyen zöldség vagy húslevesbe is használhatjuk. A lényeg: hagyd állni!
Megosztás a facebookon