Grízgombóc leves

 

Legutóbb is olyan levest írtam le, ami gyorsan elkészül egy tartalmasabb főfogás előtt.

Most ezt folytatom.

Ha a lépéseket betartjuk, akár fél óra alatt asztalra kerülhet a leves.

Hozzávalók: 2 db tojás, búzadara annyi, hogy se híg, se kemény ne legyen majd a massza,/ez a tojás nagyságának a függvénye/ 3 gerezd fokhagyma, zeller és zöldség zöld, nyáron fehér paprika, paradicsom,

A főzés előtt legalább fél, de inkább 1 órával elkészítjük a grízgombócot. 

Ehhez először feltörjük, majd szétválasztjuk a tojások fehérjét egy mély tányérba, a sárgáját egy pohárba.

A fehérjéhez teszünk egy csipet sót, majd villával gyorsan kemény habot verünk belőle. Hozzákeverjük szintén a villával a tojások sárgáját is. /Persze, ma ezt a robotgéppel is megtehetjük./

A masszához apródonként annyi búzadarát szórunk  kanállal való keverés közben, hogy ne folyjon, de túl kemény se legyen. Ezzel egyelőre nincs tennivalónk. Hagyjuk pihenni!

Elkészítjük a levest. Egy lábosba kevés zsiradékot teszünk, amire apróra darabolhatjuk a paprikát, paradicsomot. Ezt nem kötelező, de üde ízt ad majd a levesnek. Rámetéljük a zeller és a zöldség zöldjét. Fedő alatt lassan pároljuk. 

A fokhagymát apróra vágjuk, rátesszük a puhuló zöldségekre, majd pár perc múlva csak annyi törött paprikát szórunk rá, hogy a levesünk inkább csak narancssárga legyen. Felöntjük levesmennyiségű vízzel, sózzuk, leborítjuk, felforraljuk.

A lobogó levesbe a mély tányérból evőkanál hegyével apró kis galuskákat szaggatunk. Amikor mindet beleszaggattuk, hagyjuk, hogy felforrjon, majd a tüzet elzárjuk alatta, fedő alatt pihentetjük.

/Ezt a szaggatást megoldhatjuk úgy is, hogy egylapos nagy lyukú reszelőn apródonként a levesbe dörgöljük./

Ha eldöntöttük, mi lesz a második fogás, kezdjük azzal a főzést,

a grízgombócot készítsük el, nyugodtan foglalkozzunk a fő fogással, majd a

levest a végén készítsük, hisz ahhoz kell a legkevesebb idő.

Ezt a levesbetétet bármilyen zöldség vagy húslevesbe is használhatjuk. A lényeg: hagyd állni!

 

Kommentek
  1. Én