Meggyes linzer

Hozzávalók:

Tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír /vaj, margarin/,2 dl tejföl, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor

Töltelékhez: 1 kg meggy, amit majd kimagozunk, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 20 dkg darált dió /ezt helyettesíthetjük búzadarával/ 1 marék vágott dió, 1 tojás a kenéshez

A tésztához valókat összegyúrjuk, 1 órát pihentetjük.

Közben kimagozzuk a meggyet, rászórunk 10 dkg cukrot, összekeverjük.

A sütőt 180 fokra kapcsoljuk.

A közepes tepsinket vékonyan kizsírozzuk.

Összekeverjük a darált diót, vagy a grízt 10 dkg cukorral, vaníliás cukorral.

A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, két egyenlő részre vágjuk, gombócozzuk. Egyiket letakarva félre tesszük, a másikat akkorára nyújtjuk, mint a tepsi, s beletesszük a sodrófa segítségével. Rászórjuk a 10 dkg cukorral, vaníliás cukorral elkevert darált diót, vagy a búzadarát. Erre tesszük a kinyomkodott meggyet egyenletesen elosztva.

Elnyújtjuk a másik gombócunkat, rásimítjuk. Villával megszurkáljuk. Az 1 tojást felütjük, villával összetörjük, kalács kenővel egyenletesen a tésztát bekenjük. Rászórjuk a vágott diót. Ha a család nagyon édes szájú, még egy marék cukorral is meghinthetjük. A sütőben 40 -50 perc alatt megsütjük. Ha langyosra hűlt, négyzetekre szeleteljük.

Ugyanígy készíthetünk majd almás linzert is már a nyári almákból. Akkor 1 kg almát lereszelünk, cukrozunk, akár fahéjjal is megszórhatjuk. 

 

Kommentek
  1. Én