Ez történt Uszódon 1959-60. évben

Már az 1950-es évek elején önszerveződő termelőszövetkezetek alakultak falunkban. 

Legelső a Zója volt. Elnöke 1954-ben Tóth József volt. 

Kissé később alakult meg a Dózsa tsz. Ezt Vitéz Illés vezette. Több évig egymás mellett, egymással versengve működtek.

 

A faluban már 1923-ban kialakítottak Posta és távbeszélő állomást. Ennek helye az Árpád utcában volt, a most is álló, ám lakatlan épületben Marosvölgyiék háza mögött. Gyermekkoromból emlékszem, hogy emlegették, mint " a régi postát".

1959-ben a szegedi postaigazgatóság épületet vásárolt a községben. Megfelelő átalakítás után ide költöztették a postahivatalt, s ma is ebben az épületben működik. 

Ebben az évben fejeződött be a villanyhálózat bővítése. A község lakossága az oszlopok szállításánál és helyének kiásásánál társadalmi munkával 21 ezer forintot takarított meg.

Ez az év gazdag volt eseményekben.

Novemberben adta hírül az újság a következőt: "Reklamált? Beverték a fejét."

"Nem mindennapi bűnügyet tárgyalt az elmúlt napokban a megyei bíróság Kalocsán. A bűnügy még 1957-ben játszódott le Úszódon. Anczló István javítás céljából egy rossz tűzhelyet vitt Komáromi János kovácsmesterhez.A mester nem valami dicsérendő munkát végzett, mert a tulajdonos reklamált a javítás után. A mester bosszút forralt, s alig várta az alkalmat, mikor erre sor kerülhet.

Egyik decemberi napon Anczló szódavízért ment az italboltba. Komáromi megállította, szidalmazni kezdte, majd egy vaskapu tartó rúdjával alaposan fejbe verte a szerencsétlen embert, aki a meglepetéstől védekezni sem tudott. A kovácsmester, mikor nyomozás céljából kiszálltak hozzá, megtámadta a hatósági közegeket is.

A tárgyalás során sok tanút kihallgattak, akik egyöntetűen vallották, hogy Komáromi szinte "réme" volt a falunak. Az erősen italozó ember több esetben késsel fenyegette meg feleségét is.

A bíróság Komáromit 3 évi és 6 hónapi börtönbüntetésre ítélte. A vádlott enyhítésért fellebbezett."

 

A két termelőszövetkezet összevonásával, valamint a még be nem lépett parasztok (erőszakos) agitálásával alakult meg 1960 telén az Egyetértés termelőszövetkezet, melyet Holló Mátyás vezetésére bíztak.

200 dolgozó paraszt 800 hold földdel lépett be. Be kellett adni a közösbe nem csak a földet, de a fogatot, lovakat is, az ekével, boronával, vetőgépekkel együtt.

Bizony nem lehetett könnyű megválniuk a sajátjuktól, amiért addig gürcöltek, amire addig spóroltak, amitől az előrébb jutásukat várták az akkori gazdák.

 

 

Kommentek
  1. Én