Ezt írta az újság Uszódról 1971-1972-ben

Az Uszódi Általános Iskolában ősztől nyárig mindig mozgalmas volt a sportélet. Égi tanár bácsi gondoskodott erről. Nem volt véletlen, hogy a tanulók sok-sok versenyen vettek részt, ahol szép helyezéseket értek el a 70-s években is.

Sporteredmények:

Februárban

"Népes mezőny indult a Kalocsai járási ifjúsági asztalitenisz bajnokságon

A serdülők korcsoportjában a lányok között 2. helyezett lett Varga Erika, a 3. helyezést Csada Mária szerezte meg."

Júliusban

"Honvédelmi versenyek a kalocsai járásban

A különböző akadályok - 400 méter futás, tesztfeladatok megoldása, kézigránátdobás, bukóalak-lövészet - leküzdése során az egyes kategóriákban az alábbi események születtek.

10-12 éves fiúk:     1. helyezett Barna László

10-12 éves lányok: 1. helyezett Ignácz Erzsébet

Az úttörő honvédelmi verseny megyei döntője

Fiúk 2. korcsoport: 2. helyezett Barna László"

Nyaranta országjáró kirándulásokra vitték a tanár nénik, bácsik a gyerekeket.

Ehhez a buszt mindig az Egyetértés Tsz biztosította, amiért nem kellett fizetni. Így az ország távolabbi helyeire is eljutottak a diákok. Meglátogatták az Aggteleki cseppkőbarlangot az Északi Középhegységben, de fürödhettek a Balatonban, vagy mehettek az ország nyugati részébe, mint az alábbi hírből is láthatjuk. 

Kirándulások:

"Kaput nyitnak a nyári táborok

Sopron-Kőszeg műemlékeit tekinti meg negyvenhat uszódi úttörő."

Mi, volt diákok szép emlékeket őrzünk ezekről a kirándulásokról, s biztosan sokan vagyunk, akik azóta sem jutottunk el ugyanoda.

Az iskola, a gyerekek fejlődése, neveltetése, a szép környezet megteremtése akkor az egész falu érdeke, gondja volt. Dr. Balaton Józsefné, Magdi néni volt a napközis nevelő, akinek különösen fontos volt az ízléses, otthonos napközis terem kialakítása. Ennek érdekében motiválta, akit csak tudott. 

Erről szól a márciusi hír.

"- Az uszódi asszonyok hímzett függönyöket és fali díszeket készítettek a napközi otthon számára. A díszes, kalocsai mintákkal kivarrt kilenc függönyért az iskola pedagógusai, és a 40 napközis diák nevében - házi ünnepség keretében  - Kun Mátyás igazgató mondott köszönetet."

Ekkor volt, hogy fiatalok mehettek ki az NDK-ba. Uszódról is többen éltek a lehetőséggel.

Így írt erről júliusban a Petőfi Népe:

"A felhívások megjelentek a tanácsházák kapuin, a feltételeket tartalmazó íveket szétküldték az üzemekbe. A fiatalok közül sokan jelentkeznek dolgozni a Német Demokratikus Köztársaságba.

Mi vonzza őket? Talán a távolság, valami újnak a megismerése, a fejlettebb technika, egy másik nyelv elsajátításának a vágya, az így megszerezhető tekintély, presztízs.....

Egyébként a KISZ VIII. kongresszusának tiszteletére egy csomagológép elkészítését kívánjuk felajánlani, amely a tavaly tavaszi Lipcsei Vásáron aranyérmet nyert. A gépet az uszódi Horányi Béla tervezte."

De tragédia is történt 1972 májusában. Egy 32 éves fiatalember lelte halálát munka közben, mialatt a pótkocsit akarta összekapcsolni a tehergépkocsival. Ez az egész falut egy emberként megrendítette.

 

Kommentek
  1. Én