Adósságom pótlása az 1848-49-es eseményekhez

Tamás Bálintné által közreadott képek között volt ez a nagyon régi felvétel valamikori Tamás Bálintról.

 

A családi legendák arról szóltak, hogy ő is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején volt katona. Titkolózott a család, hisz az elkövetkező években nem volt tanácsos ezzel "dicsekedni". Beszélték titkon, hogy Fehértemplomnál katonáskodott.

Erre utal a képen feltüntetett Fehértemplom felirat is. 

Amikor Bazsó Maris keresztanyám menyecskének ment, öreg apósa említette neki, hogy a szín fa szerkezetében el van dugva ennek az ősnek a hazahozott kardja, majd alkalomadtán jusson eszébe.

Jöttek-mentek az évek, egyszer a színt lebontották, kihordták a szeméttelepre, ide-oda kátyúkba. Dehogy volt eszében az eldugott kard! 

Az emlékek most, amikor a régi képeket keresgélte, törtek fel emlékezetében.

Mit tudhatunk Fehértemplomról s az ott történtekről?

Az 1848-49-es délvidéki szerb felkelés során a magyarországi szerbek a szabadságharc okozta kavarodást felhasználva megpróbálták kiharcolni önállóságukat.

A felkelők megfékezése komoly erőfeszítést követelt a magyarok részéről. a magyar szabadságharc kudarcához jelentősen hozzájárult.

Különösen a strázsai tábor feküdt a magyarok számára kellemetlen helyen, mivel a verseci és a fehértemplomi támaszpontjuk fenyegetést jelentett az összeköttetési vonalakra.

Damjanich serege ebben a térségben állomásozott, tehát a képen látható uszódi katona is itt szolgált.

November 9-én hajnalban a szerbek között nagy mészárlást vittek végbe.

 Eddig tart az emlékezet falunk egy újabb szülöttjéről, aki valószínűleg részt vett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban.

 

Kommentek
  1. Én