Hírek Uszódról 1973-75-ből

 

 

 

1973. június

Közel két évtizedes eredményes közéleti munka után nyugdíjba ment a falu első tanácselnöke - Ruman Vince. Utódja Okvátovity István, a helybeli Egyetértés tsz agronómusa, az áprilisi választások idején került a tanács élére.

Fiatal, energikus, közvetlen.

1973. szeptember

 

 

Másodszor szedik az asszonyok a paprikát az uszódi Egyetértés tsz-ben.

Ezen az őszön szüretelték a paprikát géppel a 17 hektáros kísérleti táblán. A szedőgép az újság szerint jól működött. Mégsem használták túl sokáig, mert mindent, a zöld csöveket is leszedte, s ahová a traktor pótkocsijáról kiborították, ott kézzel kellett kiválogatni. A zöldek, félérettek veszendőbe mentek.

A háztáji földeken paprikát termesztők maradtak a kézi szedésnél, amikor is csak a pirosakat szedték le, de akár háromszor, ha nem jött fagy, négyszer is megszedték a töveket.

 

1974-ben újították fel az óvodát.

Ebben az évben az úttörő összesített honvédelmi versenyt Tasson rendezték.

1. helyezést ért el Uszódról: Holczer Erzsébet

 

Az arató-cséplőgép vezetőknél is verseny volt, akár az előző évben.

Az 1. helyezett Kővágó István lett, akár az elmúlt esztendőben.

 

 Sokan utaztak 1974-ben külföldre is. Különösen jól sikerült, élményekben gazdag volt a tsz-tagok tíznapos romániai, bulgáriai társasutazása.

1975. január

 Egyesült az ordasi Úttörő és az uszódi Egyetértés termelőszövetkezet, aminek az utóbbi lett a neve. 

Az összefogás hasznáról már régebben is meggyőződtek. Évek óta kölcsönösen segítették egymást. Most megkezdődtek a tavaszi munkák. Összetett műtrágyával szórják meg a fűszerpaprikának kijelölt területeket, hektáronként 7 mázsa hatóanyagot juttatnak a talajba.

Az ősszel felépült terményszárító fölé a verőfényes napokat kihasználva szerelik a tetőt.

Falunkban mindig voltak, vannak, akik szeretik a rejtvényeket, azok megfejtését régebben sokan be is küldték. Így voltak az akkori úttörők is. 

Márciusban a helyes megfejtésért többek között Pénzes Ferenc kapott könyvjutalmat.

1975. június

"A fejlődő Uszód" címmel írt rólunk az újság.

...Okvátovity István, a huszonhét éves tanácselnök ...igen bizakodó. Tudja, hogy az elért eredmények mögött olyan fedezet van, amire lehet alapozni. Megelégedetten sorolta az összefogás eredményeit és türelmetlenül a hibákat, hiányosságokat....ez az uszódiak fejlődésének, közös előrelépésének a mozgatóereje: büszkének lenni az eredményekre és bosszúsnak lenni mindarra, ami a fejlődést, a közös boldogulást, a szépülést hátráltatja, és együtt dolgozni. Az idei településfejlesztési verseny első díja nem csak az elvégzett közös munkának az elismerése, hanem ennek a szemléletnek is.

 

Balról a második Okvátovity István

Kommentek
  1. Én